PODOVI I STEPENIŠTA

Staklenii podovi daju prostoru notu modernog, jednostavnog, i dobrog konstruktivnog rešenja. Stakleni podovi se najčešće koriste za pokrivanje dela poda, a ređe cele podne površine.

Stakleni podovi i gazišta se izrađuju od laminiranog i kaljenog stakla različitih struktura i debljina, opcije su od 30-60mm. U zavisnosti od projekta i zahteva pri montaži koriste se specijalni okovi i ramovi za fiksiranje.

Stakleni podovi su uglavnom otporni na požar i visoke temperature zahvaljujući posebnom materijalu i tehnologiji izrade. Sve ove osobine znatno utiču na cenu proizvoda.

Tehnologija izrade stakla je toliko napredovala da je staklo danas izuzetno izdržljiv materijal u stanju da podnese veoma velika opterećenja. S obzirom na ovo, ne čudi da se danas staklo koristi u neverovatno smelim i kompleksnim arhitektonskim konstrukcijama.

Kako bi ovakav pod bio siguran, funkcionalan i dugotrajan, kvalitet materijala ali i ugradnje mora da bude na veoma visokom nivou.

Iako se podovi u potpunosti izrađeni od stakla retko sreću, često se stakleni podovi mogu videti kao ”prozori”, trake ili podijumi integrisani u podnu površinu.

Stakleni podovi se izađuju na različite načine, u zavisnosti o kom tipu objekta se radi, poslovnom ili stambenom prostoru. Upotrebljavaju se u hodnicima i degažmanima, u prostorijama gde se može postići zanimljiv ili praktičan efekat, prilikom izgradnje mostova u enterijeru.

Jedna od najzanimljivijih i najefektnijih upotreba staklenog poda je ispod stepeništa ili gazišta za stepenice. Na ovaj način stepenište se osvetljava i ovaj dinamični elemenat u prostoru postaje upadljiv.

Ukoliko se u stakleni pod ugradi rasveta, koja može biti različitih boja i nijansi, podna površina će postati još upadljivija i efektnija.

Ova mogućnost prilikom oblikovanja enterijera staklenim podovima je najpopularnija u javnim prostorima kao što su klubovi, kafei, diskoteke, restorani, hoteli, ali to ne ograničava upotrebu u drugim tipovima prostora.

Može se reći da se stakleni pod upotrebljava u nekonvencionalnim enterijerima gde se želi postići upečatljiv efekat. Omogućavajući prodor prirodnog svetla i otvarajući prostor vizuelno ga uvećavajući, stakleni podovi dorpinose kvalitetu prostora i mogu ostaviti utisak na posetioca. Bez obzira kako se koriste, ovakvi podovi su uvek odličan dodatak enterijerima, posebno ako se želi postići efekat luksuza i minimalizma, ali i glamura.